Kounenos

Μέρη για να Επισκεφθείτε

Ανάκτορο Κνωσού / Ηράκλειο

Image03Το ανάκτορο της Κνωσού είναι περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από τα Διαμερίσματα μας. Είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Κρήτης, χρονολογείται από το 1900 π.Χ και ήταν το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού. Το ανάκτορο συνδέεται με το συναρπαστικό μύθο του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο. Ο επισκέπτης ξεναγείται γύρω από την αίθουσα του θρόνου και τα βασιλικά διαμερίσματα.
Μετά τις ξεναγήσεις στο ανάκτορο, ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει στο Ηράκλειο, όπου μπορεί να δει, μεταξύ άλλων, το ενετικό φρούριο Κούλε στο Λιμάνι του Ηρακλείου και την ενετική Λότζια όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο.

Άγιος Νικόλαος

Image05Ο Αγιος Νικόλαος είναι μια παραλιακή πόλη στη βόρεια πλευρά της Κρήτης, 10 χλμ βόρεια των Διαμερισμάτων μας.
Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Λατούς προς Καμάρα, επίνειο της Λατούς Ετέρας (σημαντική ορεινή πόλη των Δωριέων). Η οικονομία της πόλης στηρίζεται στον τουρισμό.
Ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί δημοφιλή προορισμό και κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η γραφική Λίμνη Βουλισμένη, μια μικρή λιμνοθάλασσα, η οποία συνδέεται με το λιμάνι της πόλης με ένα κανάλι που ανοίχθηκε το 1870 και το οποίο (λιμάνι) αποτελεί σταθμό κρουαζιερόπλοιων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.Ο Άγιος Νικόλαος προσφέρει στον επισκέπτη όλα τα πλεονεκτήματα μιας κοσμοπολίτικης τουριστικής περιοχής και ταυτόχρονα όλες τις υπηρεσίες ενός αστικού κέντρου όπως η πρόσβαση σε σύγχρονο νοσοκομείο.

Image05

Στον Αγιο Νικόλαο μπορείτε:
-Να επισκεφθείτε το πάρκο με πεύκα και αλμυρίκια πάνω από τη λίμνη, το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης. Από το πάρκο αυτό ξεκινά ένα πετρόχτιστο μονοπάτι, ελίσσεται ανάμεσα στα δένδρα και καταλήγει στη Νότια πλευρά της λίμνης, εκεί όπου δένουν μικρά σκάφη αλιείας.
-Από τον Αγιο Νικόλαο μπορείτε να επισκεφθείτε τη Σπιναλόγκα, οχυρωμένο νησί το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως λεπροκομείο. Πλέον κάποια από τα κτίρια και σπίτια της σώζονται ως αρχαιολογικοί χώροι. Τουριστικά γραφεία μεταφέρουν τους τουρίστες με πλοιάρια και γίνετε η ξενάγηση τους στα συγκεκριμένα σημεία του νησιού που επιτρέπεται η πρόσβαση.
Επίσης, στον Αγιο Νικόλαο μπορείτε:
-Να θαυμάσετε το κέρας της Αμάλθειας, γλυπτό που έχει κατασκευασθεί από τους ντόπιους, αναγνωρισμένους καλλιτέχνες αδελφούς Σωτηριάδη και έχει στηθεί σε ένα πετρόχτιστο αίθριο, έτσι ώστε να έχει φόντο τον κόλπο του Μεραμβέλου και το νησάκι των Αγίων Πάντων.
-Από τον Αγιο Νικόλαο μπορείτε να επισκεφθείτε τα νησάκια Αγίων Πάντων και Φάρου, παράδειγμα στην Φυσική Ιστορία, τα οποία ενώ απέχουν ελάχιστα μέτρα το ένα από το άλλο τα είδη της πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενούν έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Στο νησί των Αγίων Πάντων έχουν μεταφερθεί από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα κρητικοί αίγαγροι, τα Κρι Κρι, προκειμένου να διατηρηθεί καθαρό το είδος.

Ελούντα

Image11Βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών με το αμάξι από τον Άγιο Νικόλαο και 20 – 25 λεπτά από τα Διαμερίσματα μας. Είναι ανερχόμενος τόπος ξεκούρασης και αναζωογόνησης γύρω από ένα λιμάνι γεμάτο χρώματα και αυθεντικές Ελληνικές ταβέρνες και μπαρς. Στην Ελούντα ο επισκέπτης βρίσκει, επίσης, αμμώδη παραλία που βλέπει στο νησί της Σπιναλόγκας.
Image11
Η κεντρική παραλία της Ελούντας είναι μια χρυσή αμμουδιά 200 μέτρων ή, μετά από 5 λεπτά με το αμάξι, ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε παραλία με βότσαλα στην Πλάκα, την οποία περιστοιχίζει συστάδα αλμυρικίων.

Σπιναλόγκα

Image06Η Σπιναλόγκα είναι γνωστή και ως το «νησί των δακρύων» αφού στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως μέρος απομόνωσης των λεπρών. Μεταξύ 1903 και 1957, ήταν σπίτι για εκατοντάδες λεπρούς στην Ελλάδα, οι οποίοι είχαν σταλεί εδώ και μετά απαγορευόταν να φύγουν.
Image06
Στο νησί, ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει οργανωμένη ξενάγηση γύρω από τα ερείπια της αποικίας, η οποία ιδρύθηκε μέσα στα τείχη τεράστιου ενετικού φρουρίου, να περπατήσει στον κύριο δρόμο με τα καταστήματα και τα σπίτια όπου οι λεπροί προσπαθούσαν να ζουν κανονικά και, επίσης, να επισκεφθεί το παλιό νοσοκομείο.
Image06
Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στη Σπιναλόγκα με καραβάκι είτε από την Ελούντα, οπότε κατά την επιστροφή μπορεί να απολαύσει το γεύμα του σε τοπική ταβέρνα, είτε από τον Άγιο Νικόλαο.

Κριτσά

kritsaΗ Κριτσά βρίσκεται 11 χλμ.. από τον Άγιο Νικόλαο και 20 χλμ από τα Διαμερίσματα μας, στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Δίκτης. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό με παλιά σπίτια και στενά δρομάκια στα βουνά του Λασιθίου.
Από πολλά σημεία του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα, η οποία εκτείνεται από τους ελαιώνες, που παράγουν νόστιμο και βραβευμένο ελαιόλαδο, μέχρι την ακτή και τις βουνοκορφές των Όρων της Θρυπτής, που στέκονται θεαματικά στην ανατολική πλευρά.
Μέρη για να επισκεφτείτε στο δρόμο προς ή από την Κριτσά είναι η εκκλησία «Παναγία Κερά», όπου μπορείτε να δείτε υπέροχες τοιχογραφίες βυζαντινών χρόνων, ή η καλά διατηρημένη αρχαία Δωρική πόλη Λατώ, η οποία είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα της κλασικής-ελληνιστικής περιόδου στην Κρήτη.

Ιεράπετρα

Η Ιεράπετρα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου. Είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και η νοτιότερη της Ελλάδας. Βρίσκεται 20 χλμ. ανατολικά των Διαμερισμάτων μας.
Η πόλη βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλεως Ιεράπυτνας στη νοτιοανατολική Κρήτη και την περιβρέχει μια σειρά βραβευμένων παραλιών στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Στην περιοχή της ανήκουν μερικά από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της ανατολικής Μεσογείου, όπως η νήσος Χρυσή. Σήμερα η πόλη αποτελεί σπουδαίο εμπορικό κέντρο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη και κύριο οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού Λασιθίου.

Νήσος Χρυσή

Η νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας, στα ανοιχτά του Λυβικού Πελάγους. Είναι μια επίπεδη νησίδα γνωστη για τα τροπικά νερά της που εξαντλούν όλη τη χρωματική παλέτα του γαλάζιου και του πράσινου, για το προστατευόμενο δάσος με τους μεγάλους κέδρους juniper και τα χιλιάδες σπασμένα κοχυλάκια που κάνουν την άμμο ροζ. Έχει ανακηρυχτεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Η Χρυσή παίρνει το όνομα της από την κατάξανθη άμμο που έχει καλύψει όλο το νησί και προέρχεται κυρίως από θρύψαλα χιλιάδων κοχυλιών. Οι τροπικές παραλίες του νησιού κατακλύζονται καθημερινά από επισκέπτες που έρχονται με τα εκδρομικά πλοιάρια που φεύγουν από την Ιεράπετρα το πρωί και επιστρέφουν το απόγευμα. Το πλοιάριο από την Ιεράπετρα θα σας αφήσει μετά από 50’ ταξίδι στη νότια πλευρά του νησιού, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμάνι, στη θέση Βουγιού Μάτι.

Σητεία

Η Σητεία είναι παράλια πόλη της ανατολικής Κρήτης του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, 50 χλμ. ανατολικά από τα Διαμερίσματα Κουνενος. Είναι πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντσου Κορνάρου. Η Σητεία διαθέτει μικρό αεροδρόμιο, μέσω του οποίου συνδέεται με την Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου.

Φοινικόδασος Βάι

Το Βάι, ή πιο συγκεκριμένα το φοινικόδασος Βάι, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη και συνάμα μια από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο για το πανέμορφο φοινικόδασος του. Καταλαμβάνει σήμερα μια έκταση περίπου 250 στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Ευρώπη. Το δάσος στο Βάι προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχετικές συμβάσεις. Είναι χαρακτηρισμένο ως «Αισθητικό Δάσος», ένα από τα 19 στην Ελλάδα, και ως «ειδικά προστατευόμενη περιοχή».
Το Βάι βρίσκεται σε απόσταση 24χλμ ανατολικά της Σητείας και περίπου 6χλμ από το Παλαίκαστρο.. Για να φτάσετε από τα Διαμερίσματα Κουνενός στη Σητεία θα χρειαστείτε 1ώρα περίπου, ενώ από τη Σητεία μέχρι το Βάι θα χρειαστείτε άλλα 20 λεπτά περίπου.

Οροπέδιο Λασιθίου

Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι μια γραφική πεδιάδα που περικλείεται από βουνά, με μέσο όρο υψομέτρου τα 840 μέτρα. Απέχει από τα Διαμερίσματα Κουνενος περίπου 45χλμ (δυτικά). Το σχήμα του οροπεδίου Λασιθίου είναι στενόμακρο, από την Ανατολή προς τη Δύση, σε μήκος 10 χλμ. και πλάτος 4-5 χλμ.
Στην περιφέρεια του Οροπεδίου είναι χτισμένα 17 χωριά. Πάνω από το χωριό Ψυχρό βρίσκεται το Δικταίο Άντρο σε υψόμετρο 1020 μ. Εκεί κατά τη μυθολογία η Ρέα, κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου γέννησε τον Δία. Θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στο εσωτερικό του υπάρχει πλούσιος διάκοσμος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και μία γραφική λίμνη. Το σπήλαιο, στο οποίο έχει γίνει πλήθος ανασκαφών, έχει έκταση 2.200 τμ και είναι επισκέψιμο. Το συνολικό μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μ.
Επίσης, το Οροπέδιο είναι γνωστό για τους γραφικούς ανεμόμυλους. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 το Οροπέδιο ήταν ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα της Ευρώπης.

Ενυδρείο Κρήτης

Η δημιουργία ενός μεγάλου και σύγχρονου θαλάσσιου Eνυδρείου στην Κρήτη ήταν μια πρόκληση της κοινωνίας της Κρήτης. Eξειδικεύεται στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, μιας θάλασσας με μοναδική βιοποικιλότητα που γέννησε πανάρχαιους πολιτισμούς, και υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών φιλοξενεί 200 διαφορετικά είδη της μεσογειακής θάλασσας, αναπαριστώντας με την κατάλληλη σκηνογραφία τους κρητικούς και μεσογειακούς θαλάσσιους βυθούς. Επιπλέον, το Ενυδρείο Κρήτης περιθάλπει τραυματισμένα ζώα και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα θαλάσσια είδη.
Το CretAquarium βρίσκεται στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες, σε απόσταση 50 χλμ από τα Διαμερίσματα Κουνενός.